Rogierlaan

Beschrijving

Van Leopold I-plein naar Alfons Pieterslaan en parochiekerk Sint-Jozef. Zogenaamd naar Ch. Rogier (1800-1885), gezaghebbend liberaal politicus en onder meer eerste-minister en minister van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken; voorheen "Boulevard de l'Ouest". Aanleg kadert in de eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867, in aansluiting bij de "Boulevard du Nord" of de huidige Van Iseghemlaan en de "Boulevard du Midi", nu Alfons Pieterslaan.

Rechtlijnige straat met rijbebouwing; overwegend residentiële functie, tevens locatie van voormalige kostschool Koninklijk Atheneum met monumentale, neobarokke straatvleugel gedateerd 1900 cf. nummers 10-12.

Bewaarde basisbebouwing met burger- en herenhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Enerzijds, neoclassicistisch getinte breedhuizen met twee en een halve à drie bouwlagen en drie à vier traveeën onder zadeldak. Veelal bepleisterde of gecementeerde lijstgevels vaak met centraal balkon of erker en rechthoekige muuropeningen al of niet in geriemde omlijsting en onder meer balkonrisalieten, zie nummers 14, 16, 20, 45-49, 57 (nummers14, 16, 20 anno 2004 gesloopt). Nummer 43: typerend parement van geglazuurde bakstenen. Nummer 18: art-decogetint gevelparement uit interbellum. Nummers 13, 49: respectievelijk vernieuwd parement en verbouwde begane grond. Anderzijds, eclectische panden veelal met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak. Gecementeerde gevels met smalle deurtravee als trappenhuis en brede venstertravee gemarkeerd door erker bekroond met balkonleuning zie nummers 29-31. Voorts nieuwbouw blijkbaar voornamelijk ingezet vanaf jaren 1960: appartementsgebouwen tot zeven bouwlagen + achteruitwijkende bijkomende verdieping onder plat dak zie onder meer nummers 59, 61-63, 67 met sokkelvormende begane grond en uitkragende bovenbouw. Nummer 75: ouder appartementsgebouwtje van circa 1950 met souterrain en drie bouwlagen onder plat dak, gesigneerd architect Dochy (Oostende).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda