Filip Van Maestrichtplein

Beschrijving

Halfrond plein gelegen aan de achterzijde van de Sint-Jozefskerk, waar de Amsterdamstraat en de Edith Cavellstraat op uitgeven. Centraal een plantsoen beplant met bomen. Aanleg kadert in eerste fase van de westelijke stadsuitleg volgens plan van L. Crépin van 1867. Plein genoemd naar Filip van Maastricht, Oostends zeekapitein (1664-1691) die zich in de strijd tegen de Fransen (1688-1692) verdienstelijk maakte.

Dominerende woonfunctie, eveneens een handelspand (nummer 6); in 1910-1911 wordt de synagoge in het huizenblok ingepast (zie nummer 3). Basisbebouwing bestaande uit burgerhuizen van het type met twee ongelijke traveeën en een souterrain van het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, voornamelijk in eclectische stijl, hier deels met art-nouveau-inslag, zie onder meer geglazuurde baksteen en faiencetegels; oorspronkelijke bebouwing vrij goed bewaard.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 52.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda