Frère-Orbanstraat

Beschrijving

Van Torhoutse- naar Gistelsesteenweg. Zogenaamd naar staatsman en Minister van Financiën, Openbare Werken en Buitenlandse Zaken (Luik, 1812-Brussel, 1891). Aanleg kadert in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899, id est het gebied tussen North-/ Elisabethlaan. Licht gebogen tracé. Kruispunt met Stijn Streuvels- en Ooievaarslaan, locatie van de circa 1962 verdwenen stenen Albertbrug met aansluitende lange hellingen gebouwd in het kader van de geplande echter niet uitgevoerde Albertlaan als aftakking met trambedding van de ringweg Elisabethlaan - zie plan V. Besme - naar Maria-Hendrikapark; nog in zwang zijnde benaming "Soldatenberg" verwijst naar dit voormalig oefenterrein van recruten en naar de tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog in de flanken van de hellingen gebouwde Duitse bunkers; na effening van het terrein in jaren 1950 en afbraak van de brug, aanleg van Vogelzangpark en villawijk.

Dominerende woonfunctie. Straatgedeelte tussen Torhoutsesteenweg en Vlaams Plein, rijbebouwing overwegend met burgerhuizen uit interbellum onder meer dateringen 1923 (nummer 27), 1928 (nummer 58). Breedhuizen met twee echter voornamelijk drie bouwlagen, soms souterrain zie nummers 35, 37 en 62, en twee ongelijke à drie traveeën onder zadel-, (pseudo-)mansarde- of platdak. Brede venstertravee veelal met bow-window. Gevarieerd materiaalgebruik, voornamelijk baksteen verwerkt met simili; nummer 56 met parement van witgeglazuurde bakstenen en gesigneerd architect E. Van Imschoot (Oostende). Meerdere huisnamen voornamelijk in het begin van de straat.

Zowel eclectische als art-decogetinte panden naast meer uitgesproken uitingen van laatsgenoemde bouwtrant, mogelijk onder meer gevelvarianten - al of niet als samenstel - naar ontwerp van dezelfde architect zie nummers 45-47 gesigneerd architect A. Daniels (Oostende) en aannemer E. Vandenberghe, nummers 68-70 gesigneerd architect A. Eldhoven, nummers 55-59. Afgeschuinde straathoeken bij Plantenstraat met gelijkaardige eenheidsprojecten. Nummer 8, zogenaamd "Villa Adrienne": rondbogig poortbovenlicht getypeerd door geschilderde glasvoorstelling met vogels en bloemen. Nummer 12: gesigneerd architect A. De Vreese (Oostende) en neo-Lodewijk XVI-getint zie medaillons en festoenen van kolossale pilasters, en deuromlijsting onder meer met strik. Nummer 13, zogenaamd "Simonne": accentuerend gebruik van simili en windwijzer met vergulde ooievaar als bekroning van dakvenster met gestileerde bloemmotieven in art deco.
Nummer 16 gesigneerd architect M. Colombie (Oostende), nummers 18, 20, 64: eenvoudige art-decogevels onder meer getypeerd door getrapte profielen, gegroefde vlakken en afgeschuinde bovenhoeken van muuropeningen. Nummer 23 nog met art-nouveaugetint deurhoutwerk. Nummers 68, 70 als art-decogetint samenstel gesigneerd architect E. Geldhof (?) zie ook nummer 57.

Sporadisch modernistische inslag zie nummer 65 gesigneerd en gedateerd architect M. Colombie, 1933; nummer 66 zogenaamd "Stéphanie"; nummer 69 gesigneerd architect A. Devreese (Oostende).

Voorbij het Vlaams Plein, minder homogeen straatbeeld. Onder meer nog vrijstaand rijhuis uit interbellum zie nummer 134 gesigneerd L. Van Graefschepe (Oostende) en enkele villaatjes midden tuin met hek aan straatzijde zie nummer 137 in eenvoudige eclectische bouwtrant. Nummer 147, huidig St.-Jansinstituut voor Verpleegkunde met bejaardentehuis, incorporeert een ouder, art-decogetint gedeelte uit interbellum id est de vroegere H. Hartkliniek, in jaren 1970 overgebracht naar nieuwe bouw Gouwelozestraat nummer 100. Nummer 263 als kleine burgerwoning getypeerd door art-decogetinte muuropeningen en houtwerk.

Tussen Boogschuttersstraat en Gistelsesteenweg, noordelijke straatzijde ingenomen door villabouw uit jaren 1960 en later in aansluiting bij toenmalige residentiële verkaveling Jan Declerckstraat evenwijdig aan de in jaren 1950 aangelegde Verenigde Natiënlaan als eindpunt van de autosnelweg Brussel-Oostende. Hier ook locatie van pompstation uit late jaren 1970 met typerend glasgordijn; voorheen vestigingsplaats van de Stedelijke Gas-, Water- en Electriciteitsdienst.

• VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 2, Brugge, 1985, nummer 181.
  • VAN CAILLIE A., Oud Oostende in Beeld, deel 3, Blankenberge, 1987, nummer 151.