erfgoedobject

Godshuis Sint-Jozef

bouwkundig element
ID
10805
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10805

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Godshuis Sint-Jozef
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig Godshuis Sint-Jozef, gebouwd naar ontwerp van L. Gife in 1897, als intercommunaal godsgasthuis met bijhorende boerderij, bakkerij en wasinrichting, voor de gemeenten Berendrecht, Lillo, Zandvliet en Stabroek. Als dusdanig gebruikt tot 1961. Na aanpassing van de lokalen, in 1967 in gebruik genomen door de Technische Dienst van de stad Antwerpen. Naderhand politiebureel, Dienst van het O.C.M.W. en Dienst Parken en Plantsoenen. Dak gewijzigd na de brand van 16/8/1976.

Alleenstaand complex bestaande uit diverse langs- en dwarsvleugels met omhaagde voortuin: verankerde baksteenbouw van één tot twee bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (bitumen en kunstleien).

Aan straatzijde: samenspel van lijst- en punt- of tuitgevels met kruiskozijnen in rondboognissen; centrale ingangstravee met overluifelde steekboogdeur in spitsboognis; in het boogveld spitsboognis met beeld van Heilige Jozef met kind. Rechts van de deur gevelplaat met de namen van de begunstigers. Overigens eenvoudige steekbogige muuropeningen.

  • Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Berendrecht 1898/10.
  • GEERTS G., Berendrecht in West-Brabant, (Polderheem, XVII, 1982, nummer 2, p. 58-61).

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Godshuis Sint-Jozef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10805 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.