Groentemarkt

Beschrijving

Plein gelegen tussen de Breidelstraat en de Dwarsstraat, aansluitend in het noordoosten. bij het Mijnplein en ten zuiden bij de Kaaistraat. Vormt eertijds het brede begin van de Kaaistraat. Na het beleg van Oostende in 1601-1604 en de ontmanteling van het zuidelijk Citadelbastion (1628-1631) wordt een oud oefenterrein ingericht als "Nieuwe Markt". Deze fungeert eerst als Vismarkt, om vanaf 1707 de bestemming te krijgen van Groentemarkt. In de 19de eeuw zogenaamd "Marché aux Herbes". In 1860 werd het plein hergeplaveid en voorzien van een dubbele rij bomen die worden gerooid in 1903 en heraangeplant in 1913. Nieuwe pleinaanleg in 1990, waarbij enkel verkeerscirculatie wordt voorzien langs noord- en westzijde.

Rechthoekig gekasseid en geplaveid plein met geknikt tracé in noordoostelijke hoek na afbraak van hoekpand in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Reeds vroeger voornamelijk winkel- en horecafunctie, onder meer danszaal "Valentino" aan de oostzijde van het plein, verdwenen in 1960. Aan dezelfde zijde was in het voormalige "Hotel du Nord" tot 1922 een schoolgebouw gevestigd, het zogenaamd "Institut Communal de Demoiselles" (nummer 19). Voorheen voornamelijk bepleisterde lijstgevels uit de 19de eeuw van twee tot drie bouwlagen onder zadeldaken (nok evenwijdig met straat), waarvan begane grond verbouwd in de 20ste eeuw (nummers 15, 20, 21). Nummer 16/Witte Nonnenstraat mogelijks met kern uit de 18de eeuw zie bouwvolume en mansardedak; gerestaureerd in 1954 onder leiding van architect B. Christiaens (Oostende). Tijdens interbellum optrekken van diverse panden voornamelijk aan noordzijde, verdwenen aan oostzijde.

Wederopbouwarchitectuur onder meer nummers 6, 7 en 22. Aan oostzijde appartementsgebouwen (laatste kwart van de 20ste eeuw) van drie tot acht bouwlagen met voornamelijk kantoor- en horecafunctie op begane grond.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 61.
  • DE VENT G., Zee en Duinen. Kusttoerisme in de 19de eeuw, Brugge, 1991, p. 116.