Nieuwpoortsesteenweg (Mariakerke)

(zie ook Oostende)

Rechte steenweg naar Nieuwpoort vanaf het kruispunt Petit Paris in Oostende, aangelegd circa 1823. In Mariakerke lopend vanaf de Northlaan tot aan de grens met Raversijde. Heel weinig bebouwing voor aanleg van tramlijn Oostende-Nieuwpoort-Veurne in 1877, tramsporen bevonden zich toen op de berm van de weg; stopplaats in Mariakerke ter hoogte van de Aartshertogstraat. Oorspronkelijke typische steenwegbebouwing grotendeels verdwenen: herbergen en hotels van circa 1900, bijvoorbeeld café-restaurant-hotel "Coq D'Or" , vroeger op hoek met Aartshertogstraat, interbellumgarages en -benzinepompen. In 1920 bouw van noodkerk langs de steenweg, op bouwblok tussen Lijsterbeslaan en Rozenlaan; wordt gebruikt tot 1958.

Voornamelijk ruime burgerhuizen, hetzij uit het laatste kwart van de 19de of eerste kwart van de 20ste eeuw, bijvoorbeeld nummer 290, zogenaamd "Villa Jeanne", eclectisch burgerhuis met lichte art nouveau-invloed in de opgekrulde waterlijsten, nummers 152-154, samenstel van twee eclectische huizen in spiegelbeeldschema, met neo-Vlaamse renaissancegeveltop, nummer 150, neoclassicistische woning met naar voor springend vensterrisaliet en uitgewerkte kroonlijst; hetzij interbellum, bijvoorbeeld nummers 747 en 751, rijwoningen met art-deco-invloed. Verder naar Raversijde toe, kleine arbeidershuizen van één of anderhalve bouwlaag uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Villabouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw aan zuidkant van de straat, gr. m. vanaf de Spalaan, bijvoorbeeld nummer 869. Andere villa's uit jaren 1940-1950 in hetzelfde gedeelte van de steenweg: nummer 757, zogenaamd "Villa Rozemarijn", vroeger vakantiekolonie, nu bejaardentehuis, eveneens witgeschilderd onder hoge bedaking (pannen schilddak), met typerende drieledig rondboogportaal. De meeste villa's zijn van rode baksteen, bijvoorbeeld nummer 761, villa van jaren 1940 met expressief Engels metselverband onder pannen schilddak met betonnen doorlopende lateien, vooruitspringend portaal met bordestrapje; nummers 791 en 871 in traditionelere, "regionale" baksteenstijl.
Talrijke recente appartementsgebouwen over de hele lijn, vaak met commerciële functie op begane grond.

• NEYENS J., De buurtspoorwegen in de Provincie West-Vlaanderen, 1885-1967, Lier, 1980, p. 25-27.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda