Zeedijk (Raversijde)

Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Zeedijk

• Inventarisatie Oostende (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Beschrijving

Gedeelte van de Zeedijk van de Oostendse tot de Nieuwpoortse havengeul. Als wandeldijk tussen Mariakerke en Middelkerke aangelegd in 1904; vanaf 1908 vaste dijk; gedeelte van de Koninklijke Baan hier aangelegd begin 20ste eeuw nagenoeg gelijktijdig met en naast de toen nieuwe kusttramlijn Oostende-Middelkerke. Op de in 1911 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut nog als quasi onbebouwd aangeduid. Toch reeds beeldbepalende eclectische en art-nouveaugetinte burgerhuizen en residenties op de Zeedijk van voor de Eerste Wereldoorlog, vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wederopbouw in eclectische, art-decogetinte of modernistische stijl.
Evolutie appartementsbouw: voor de Tweede Wereldoorlog residenties van drie à vier bouwlagen met souterrain; na de Tweede Wereldoorlog en vooral vanaf de jaren 1960-1970 appartementsgebouwen van zes à acht bouwlagen. Een aantal beeldbepalende hoekresidenties uit de jaren 1920 en 1930 aansluitend bij Midden-, West- en Zeelaan ( cf. infra, cf. Zeelaan nr. 68) bleven bewaard, echter niet zonder bedreiging. Nr. 341, nrs. 348-349/ Zeelaan: appartementsgebouwen z.g. "Stella Maris" en "L' Escale" uit de jaren 1930; drie bouwlagen - bij nr. 341 boven licht verhoogde begane grond - onder plat dak; vooruitspringende hoekrisalieten en kubistisch aandoende deuromlijstingen. Nr. 340: appartementsgebouw z.g. "Zeebries" uit de jaren 1940-1950; vier bouwlagen onder plat dak met erker van granitoblokken over de tweede t.e.m. de vierde bouwlaag.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Levend Archief.
PIERLOOT R., Het vroegere Mariakerke en Raversijde, Nieuwkerke-Waas, 1987 (prentbriefkaarten).