Stuiverstraat (Oostende)

(zie ook Stene)

Van Nieuwpoortsesteenweg naar Stene. In 1749 eerste vermelding als nieuwe weg in de vanaf 1744 aangelegde Sint-Catharinapolder ten westen van de stad zie zogenaamd "Historische Polders van Oostende". Recht verloop volgens Ferrariskaart (1771-1777) oorspronkelijk vanaf de duinen ter hoogte van de herberg zogenaamd "Den Laetsten Stuyver" in zuidoostelijke richting naar de Gauwelozekreek. Samen met zuidwest-verlopende Leffingestraat, de andere toen aangelegde polderweg, opgenomen in de verdere westelijke stadsuitleg naar plan van V. Besme van 1899 id est het gebied tussen Koninginnelaan en North-/ Elisabethlaan; kruispunt van beide straten of het Sint-Catharinaplein, vormt het centrum van de aanleg grosso modo volgens dambordpatroon.

Dominerende woonfunctie. Eerder onsamenhangende scenografie. Rijbebouwing tot aan Elisabethlaan overwegend met arbeiders- en burgerwoningen van één à drie bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en interbellum. Eenvoudige, weinig interessante opstanden sporadisch met eclectische inslag zie nummer 141, zogenaamd "Mon rêve", met gecementeerde lijstgevel waarvan brede venstertravee gemarkeerd door oplopende erker met uitgeholde hoekbanden; nummer 152 bovenaan versierd met gestileerde bloemmotieven, druiventrossen en mascarons in art deco. Meerdere verbouwingen en nieuwe gevelparementen. Nummer 108: Vrij Technisch Instituut in nieuwe bouw uit jaren 1960 ter vervanging van ouder eclectisch schoolcomplex uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Verderop, doorsnee-lintbebouwing uit jaren 1950 en later; nummer 235 als ouder langgestrekt hoevetje uit de 19de eeuw.
Tevens locatie van stedelijke begraafplaats, het zogenaamd "Nieuw kerkhof".

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda