Kapucijnenstraat

Beschrijving

Noord-zuid verlopende straat van Groentemarkt naar Albert I-Promenade; in zuidoosthoek palend aan Mijnplein. Zogenaamd naar de Kapucijnen die zich in 1615 te Oostende vestigen. De stad zorgt voor "het calcyden van de straete voor haerlieden convent" (1619). Hierdoor één van de oudste straten van de stad, in oorsprong als enige toegangsweg tot het klooster, gelegen in zuidoostelijke hoek. Na de ontmanteling van de stadsvesten (1865-1875) doortrekken tot de Albert I-Promenade van noordelijk uiteinde van de straat, ook gekend als "Kapucienenrampe".

Aan zuidwest-zijde, op de hoek met de Apestraat (nu Brabantstraat) staat eertijds het Arsenaal, vernietigd ten tijde van het beleg van Oostende in 1706. Hierdoor ontstond aan het oosteinde van het Apestraatje tegenover het Kapucijnenklooster een langwerpig smal pleintje zogenaamd "Koolmarkt". In 1748 bebouwd met een loods onder meer gebruikt als stadsezelstal en opbergplaats voor de brandweer. In 1781 tenslotte werd er een groot kantoorgebouw opgericht, lange tijd gekend als "De Bank". Vóór de aanleg van het Mijnplein ten zuidoosten ook aanwezigheid van rijkswachtkazerne (laatste kwart van de 18de eeuw - 19de eeuw) en betalende jongensschool (1887-1901). Aan westzijde tevens inrijpoort van het Oud Koninklijk Paleis gelegen tot 1879 (zie Langestraat).

Rechte straat met aan westzijde onregelmatig verlopende rooilijn. Breder tracé vanaf Hofstraat, met hellend verloop vanaf de Van Iseghemlaan tot de Albert I-Promenade. Nummers 2-12 vormen westelijke gevelwand van het Mijnplein, gedomineerd door zogenaamd "Hotel de Gand et d'Albion" (zie Groentemarkt). Voornamelijk woonfunctie en enkele horecazaken waaronder herbergen. Resterende 19de-eeuwse lijstgevels in neoclassicistische stijl onder zadeldak (nok evenwijdig met straat) onder meer nummers 17, 22, 30, 32, 34. Nummers 46, 48 twee gelijkaardige herbergen respectievelijk zogenaamd "Sherlock Holmes" en "Ostens Bierhuus"; deels behouden begane grond (nummer 46), nummer 48 met gecementeerde gevel. Nummer 11 heeft verbouwde winkelpui (1949) waarin rechts twee vensters met beschilderde houten rolluikkasten. Nummer 38 eclectisch burgerhuis zogenaamd "Zeegeuzen" gedateerd op cartouches "ANNO 1912" met wit en groen geglazuurd bakstenen gevelparement; later verbouwd onder meer mansardedak en herbergpui. Appartementsgebouwen uit de jaren 1950 van drie tot vier bouwlagen onder zadeldak onder meer nummers 8, 20, 29; nummer 10 met afgeronde loggia op de tweede bouwlaag. Nummer 36 voormalig hotel naar ontwerp van architectenbureau L. Corneau - E. Devisscher (Oostende). Nummer 5 zogenaamd "Home Amelie Caritas" (1945) naar ontwerp van architect J. Van Lint (Evere). Nummer 54/ Van Iseghemlaan zogenaamd "Hotel Argo" wederopgebouwd naar ontwerp van architect M. Vanden Berghe (Kortrijk). Verhoogde begane grond met simili plint en gevelparement; typerende doorlopende balkons doorbroken door risalietvormende uitbouwen. Aan noordzijde recentere hoogbouw van zes tot elf bouwlagen vanaf jaren 1960 onder meer nummers 23, 27, 52, 58. Nummer 44 gesigneerd op plint M. en J. Haeghebaert (De Haan).

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1945/320, 1949/250, 1950/143, 1950/206, 1951/2, 1957/269, 1957/326, 1959/124.
  • DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 79.
  • FARASYN D., Het Mijnplein te Oostende, in Ostendiana, III, 1978, p. 43-47.