Kasteelstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Grintweg, doodlopend op de autostrade (E 40), voorheen een deel van de Statiestraat (Stationsstraat) die tot het kanaal Plassendale-Oostende loopt (Oudenburgsesteenweg). Huidige benaming (1971) naar het oude kasteel, circa 1650 in ruïneuze toestand en bekend als "Duvelstorre" (de juiste ligging van dit kasteel werd bij archeologisch onderzoek in 2002 vastgesteld). Lintbebouwing met handelspanden en arbeidershuizen. Doorsnee-architectuur uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee à drie traveeën en één à anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Nummer 10: voormalig timmermansatelier zie gezandstraald bovenlicht met afbeelding van timmerman aan schaafbank. Nummer 14: breedhuisje van anderhalve bouwlaag met parement van witte en groene sierbaksteen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; casementen met floraal motief.

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 82.
  • VERBANCK R., Het kasteel van Zandvoorde (nu Oostende): een quidproquo, in De Plate, 1990, p. 94-97.