Kleine Weststraat

Beschrijving

Verbindt de Christinastraat met de Madridstraat, gelegen ten noorden van en evenwijdig met de Adolf Buylstraat (de vroegere Weststraat). Voorheen gekend als de "Kortestraat"; huidige benaming van na 1919. In de eerste helft van de 20ste eeuw kende de straat een twijfelachtige reputatie omwille van de talrijke bordelen die er gevestigd waren.

Overwegend woonfunctie; grotendeels verdwenen horecazaken met leegstand en verwaarlozing tot gevolg. Enkele garages en achtergevels van huizen en appartementsgebouwen in de Adolf Buylstraat. Heterogene bebouwing opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Woonhuizen met bepleisterde lijstgevels onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat), nummers 13-15 met figuratieve sluitstenen op de bovenverdieping (deels verdwenen); nummers 21, 30 met begane grond verbouwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Hoekhuis zonder nummer/ Hertstraat 4 met parement van geglazuurde witte en blauwe bakstenen van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 9 art-decogetint woonhuis met later ingebrachte voormalige herbergfunctie op begane grond zogenaamd "Broadway"; typerende gekanteelde en licht gebogen kroonlijst en ornamentiek zie bloemenkorven en vensteromlijstingen. Wederopbouwarchitectuur nummer 6 naar ontwerp van architect J. Brancx (Oostende), nummer 17 naar ontwerp van architect T. De Lee (Oostende).

• DESCHACHT D., Straatnamen van Oostende van A tot Z, Oostende, 1998, p. 85.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda