Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Het bakstenen woonstalhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) is omstreeks 1921 opgetrokken voor Frans-Lodewijk Dons. Het woongedeelte is opgevat als dubbelhuis met door vensters geflankeerde centrale deuropening. Boven de recent gecementeerde plint zijn de bakstenen borstweringen van de vensters, de rollagen in de steekboogvormige openingen en de lijsten van de tegelfriezen bijgekleurd in geel, rood en oranje. De gevel van de aangelegen, voormalige stal met getoogde deuropening is later heropgemetseld. In de gekaleide zijgevel zijn de oorspronkelijke openingen bewaard. De stal heeft achteraan een uitbouw onder lessenaarsdak. Het oorspronkelijke houten deur- en vensterschrijnwerk met rolluikkasten is bij de renovatie volledig vervangen. De dakpannen en kroonlijst zijn vernieuwd en er is een dakvlakvenster toegevoegd.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 1296.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1921/2.