erfgoedobject

Koetsierswoning Hof van Delft

bouwkundig element
ID: 10820   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10820

Juridische gevolgen

Beschrijving

De kern van deze voormalige koetsierswoning van het Hof van Delft, gelegen naast de oorspronkelijke toegang ervan, klimt zeker op tot 1819. Oorspronkelijk stond er een batiment rural achterin de tuin, dat in 1864 gesloopt is.

Het bakstenen dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën met centrale toegang onder zadeldak is recent herbepleisterd. De vensteropeningen hebben blauwe hardstenen lateien en dorpels. Het houten laat-19de-eeuwse of vroeg-20ste-eeuwse vensterschrijnwerk, de deurvleugel en de luiken met metalen luikduimen zijn bewaard en in recente tijden opnieuw geschilderd. Daarboven zijn de dubbele muurankers bewaard, die zowel het dakspant als de balkenlaag tussen de begane grond en de zolderverdieping verankeren. De balkenlaag is bijkomend aan de voorgevel bevestigd met enkelvoudige ankers voorzien van onversierde spieën. In de oorspronkelijk onbepleisterde zijgevel zijn twee kleine vensteropeningen met blauwe hardstenen omlijsting aanwezig, waarin nog de duimen voor de verwijderde luiken, en op de begane grond de dieventraliën. De dakpannen zijn in recente tijden vervangen en er zijn nieuwe dakvlakvensters ingebracht. De met gras begroeide voortuin met lindebomen is heraangelegd met een tegelpad van betontegels en een aangepaste heesterbeplanting.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Primitief plan, Berendrecht.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummer 523.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1864/17.

Bron     : -
Auteurs :  Van den Borne, Steven, Van Severen, Elke
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Koetsierswoning Hof van Delft [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10820 (Geraadpleegd op 16-07-2020)