Leopold II-laan

Beschrijving

Licht bochtige laan lopend van Scheepsdalelaan naar Komvest, aangelegd in 1900 en genoemd naar koning Leopold II (1835-1909). Geasfalteerde straat met twee rijvakken gescheiden door een fietspad afgezoomd door twee rijen platanen. Centraal fietspad in de lengteas van de straat bakent ook mee de verschillende functies van beide straatkanten af.

De noordzijde wordt overwegend bepaald door de aanwezigheid van voormalige fabrieken en bedrijven die via de Kolenkaai in verbinding stonden met het kanaal Brugge-Oostende. De ingang van de gasfabriek aan de Scheepsdalelaan en de nu verdwenen conciërgewoning bevonden zich aan de Leopold II-laan. Op die plaats zijn heden de gebouwen van Electrabel, gelegen tussen de Scheepsdalelaan en de Leopold II-laan, gevestigd. Voorts ter hoogte van nummer 15 een voormalige koffiebranderij met directeurswoning en maalderij ter hoogte van nummer 35; magazijnen en garages.

Heden nog steeds handel- en bedrijfsfunctie zij het in beperktere mate. Aan de zuidzijde van oudsher vooral bewoning, onder andere voor arbeiders van voornoemde bedrijven.

Aaneengesloten bebouwing, meestal breedhuizen van twee bouwlagen en twee tot vier traveeën onder al dan niet afgewolfde zadeldaken, daterend vanaf circa 1909 maar vooral uit het interbellum. Enkele woonhuizen met eenvoudige topgevels in historiserende stijl zie nummer 10 (1909) nummer 13 (1913), nummer 15 met magazijn (1924), nummers 32-34 (1935) en nummers 136-142 (1928 en 1931). Interbellumwoningen onder meer nummer 26 (1939) naar ontwerp van architect H. Verbruggen, nummer 28 (1936) naar ontwerp van architect P.A. Vandewalle. Weinig nieuwbouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 361/1909, nummer 462/1913, nummer 649/1924, nummers 1026 en 1027/1928, nummer 1184/1931, nummer 1172/1935, nummer 914/1936, nummer 252/1939.
  • KYNDT R., Een wandeling door 100 jaar Stubbekwartier, Brugge, 1998, p. 35-46.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 132.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgebied Christus-Koning, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL11, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia