Werfplein

Beschrijving

Plein ontworpen in 1901, toen met de naam Grondwetsplein en in 1919 gewijzigd in Albrechtsplaats en later in Koning Albertplaats. Huidige naamgeving sinds 1939 naar nabijgelegen Werfstraat, genaamd naar de nabijgelegen scheepswerf "Le Chantier Navel des Flandres". In het plan van Stübben is hier oorspronkelijk een kerk voorzien.

Rechthoekig plein afgezoomd met linden, in het midden grasplein onder meer voorzien van een speeltuin. Vroeger in gebruik als wekelijkse groentemarkt zie kelders van nummers 11-16 die dienen als opslagplaats voor groenten.

Aaneengesloten bebouwing. Pleinwanden worden overwegend ingenomen door woningen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen in vereenvoudigde historiserende stijl. Nummer 31 is het enige voorbeeld van een eenvoudige interbellumwoning. Pleinwanden zijn fasegewijs tot stand gekomen. Oudste woningen (zie nummers 1-10), met tuit- of trapgevel of dakkapel met getrapte top. Soms met benadrukte muuropeningen door het gebruik van kozijnconstructies zie nummer 6 van 1914 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) of door de vorm zie nummer 4 met rondboogvensters van 1914. Verlevendiging van gevels door gebruik van donkerder baksteen voor de strekken en kordons, zie nummer 9 (1911), nummer 10 (1911). Aansluitend op deze gevelrij nummers 11-16, een eenheidsbebouwing van 1910 in opdracht van de bouwmaatschappij "De Vlaamse Heerd". In 1923 worden gronden nummers 17-30 aangekocht door de "Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek".

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummers 226 en 227/1911, nummers 212 en 274/1914.
  • KYNDT R., Een wandeling door 100 jaar Stubbekwartier, Brugge, 1998, p. 61-65.