Kleine Moerstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Kleine Moerstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landelijke weg lopend vanaf de Steenkaai naar het aangrenzende Meetkerke, daar verandert de naam in Moerdreve. Ligt in een landbouwgebied aansluitend bij de Moeren van Meetkerke, een wateringsgebied en beschermd als landschap bij Koninklijk Besluit van 23 juli 1981. Oorspronkelijk is dit een hoogveengebied waarvan het veen in de Middeleeuwen is ontgonnen. Na de 17de eeuw wordt het als landbouwgebied in cultuur gebracht, heden bestaat het uit laaggelegen weiden.

Wanneer de straat is ontstaan is niet duidelijk; getekend op de Ferrariskaart (1770-1778) en Poppkaart (1842). Benaming reeds in gebruik vóór die in 1974 officieel wordt toegekend. Open polderlandschap met enkele hoeves onder meer de sterk gerenoveerde boerderij nummer 14 zogenaamd "Te Velde". Bij de hoeve nummer 7 hoort nog een oude toegang met smeedijzeren hekkens gevat tussen bakstenen pilaren bekroond met arduinen vazen.

  • ADRIANSENS W. (e.a.), Groen Brugge, Brugge, 1987, p. 9-10.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 130.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pieters-op-de-Dijk

Brugge (Brugge)

omvat Kleine langgestrekte hoeve

Kleine Moerstraat 25, Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.