Geografisch thema

Tempelhof

ID
7076
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7076

Beschrijving

Verbindingsstraat met licht bochtig verloop tussen Oostendse en Blankenbergse Steenweg. In 1906 aangelegd en in 1914 "Tramstraat" genoemd toen men er vanuit ging dat de straat een drukke verkeersweg zou worden, met een tramlijn leidend naar het nieuwe spoorwegstation op Sint-Pieters. De tramlijn komt er niet en in 1936 wordt de naam gewijzigd in het Tempelhof verwijzend naar de tempeliers die op Sint-Pieters eigenaars waren van een aantal gronden (zie Steenkaai). Asfaltweg, voetpaden beplant met bomen.

Overwegend bewoning maar ook aanwezigheid van enkele bedrijven en sedert 1975 een sportcomplex "Het Tempelhof", door het terrein loopt de spoorweg onder meer over een spoorwegbrug. Afwisselend gesloten en halfopen bebouwing van een/ twee bouwlagen en twee traveeën en met voortuin.

Oudste huizen gaan terug tot de late jaren 1920 en jaren 1930 zie nummers 8-12, 13-19, 29, 37 onder meer met historiserende trapgevels. Verder overwegend nieuwbouw uit de jaren 1960 tot 1980, op het eind van de straat kantoorgebouw van 1983 van de christelijke mutualiteit.

  • SCHOUTEET A. 1977: De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, p. 209-210.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Drukkerij

  • Omvat
    Halfvrijstaand burgerhuis

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Sint-Pieters


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tempelhof [online], https://id.erfgoed.net/themas/7076 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.