Tempelhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Tempelhof

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Verbindingsstraat met licht bochtig verloop tussen Oostendse en Blankenbergse Steenweg. In 1906 aangelegd en in 1914 "Tramstraat" genoemd toen men er vanuit ging dat de straat een drukke verkeersweg zou worden, met een tramlijn leidend naar het nieuwe spoorwegstation op Sint-Pieters. De tramlijn komt er niet en in 1936 wordt de naam gewijzigd in het Tempelhof verwijzend naar de tempeliers die op Sint-Pieters eigenaars waren van een aantal gronden (zie Steenkaai). Asfaltweg, voetpaden beplant met bomen.

Overwegend bewoning maar ook aanwezigheid van enkele bedrijven en sedert 1975 een sportcomplex "Het Tempelhof", door het terrein loopt de spoorweg onder meer over een spoorwegbrug. Afwisselend gesloten en halfopen bebouwing van een/ twee bouwlagen en twee traveeën en met voortuin.

Oudste huizen gaan terug tot de late jaren 1920 en jaren 1930 zie nummers 8-12, 13-19, 29, 37 onder meer met historiserende trapgevels. Verder overwegend nieuwbouw uit de jaren 1960 tot 1980, op het eind van de straat kantoorgebouw van 1983 van de christelijke mutualiteit.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 209-210.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pieters-op-de-Dijk

Brugge (Brugge)

omvat Dorpswoning

Tempelhof 39, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Drukkerij en woonhuis van 1922

Tempelhof zonder nummer, 41, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Halfvrijstaand burgerhuis uit de jaren 1930

Tempelhof 6, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Interbellumwoning

Tempelhof 10, Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.