Wijnenburgstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Wijnenburgstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters (geografische inventarisatie: 01-11-2002 - 31-05-2003).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Loopt in een bocht van de Steenkaai naar de Sint-Pietersstatiedreef en wordt doorkruist door de Karel Mestdaghstraat. Aangelegd in 1933 en genoemd naar het oude leengoed en hoeve "Wijnenburg" (zie Steenkaai); de hoeve wordt gesloopt wanneer in 1976 het ziekenhuis Sint-Jan wordt gebouwd. Geasfalteerde straat met bomen op de voetpaden, aan de oostkant ligt halverwege een parkje met speelplein. Bebouwing bestaande uit aaneengesloten rij eenvoudige huizen van twee bouwlagen en twee tot vier traveeën. Aan de onpare kant enkele huizen uit de jaren 1930 maar verder overwegend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 234.

Bron: Gilté S., Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Koolkerke, Sint-Jozef en Sint-Pieters,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL12, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Pieters-op-de-Dijk

Brugge (Brugge)

omvat Directeurswoning van 1911

Wijnenburgstraat 7, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Halfvrijstaand herenhuis

Wijnenburgstraat 3, Brugge (West-Vlaanderen)

omvat Magazijn

Wijnenburgstraat 19, Brugge (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.