Oude Molenweg

Beschrijving

Weg die vertrekt in de dorpskern van Meetkerke, namelijk bij de Dorpsweg recht tegenover de kerk, en noordwaarts tot aan de Oostendse Steenweg loopt. Verwijst naar de dorpsmolen die zich tot in de 18de eeuw vlakbij de kerk bevond, maar wellicht circa 1740 verplaatst is naar de Oostendse Steenweg op de hoek met de Dorpsweg. Tot midden 19de eeuw werd de weg "Molendreef" genoemd.

De bebouwing langs deze weg is voornamelijk geconcentreerd vlakbij de dorpskern en is daar gedeeltelijk opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij Ministerieel Besluit van 19/11/1993 (nummers 21-25 en nummer 24, gebouwen van de Gemeenschap "Moeder van de Vrede"). Langs deze straat bevinden zich enkele gebouwen met een belangrijke plaats in het vroegere dorpsleven, namelijk het gemeentehuis (nummer 23) en de voormalige pastorij (nummer 24). De pastorij ligt sinds eeuwen ten noorden van de kerk en is te bereiken door een poort in de kerkhofmuur; net als de parochiekerk is ze beschermd als monument (Besluit van de Vlaamse Executieve van 11/04/1984). Verder een gebouw van de gemeente, opgetrokken in de jaren 1970, met sportzaaltje, speeltuin en zo meer (nummer 15), grosso modo gebouwd op de plaats van de vroegere jongensschool. De rest van de bebouwing langs deze straat is 20ste-eeuwse nieuwbouw, zo ook nummer 21, opgenomen binnen het dorpsgezicht.

POLLET J., Toponymie van Meetkerke met een geschiedkundige schets, Brugge, 1942, p. 76, 80.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda