Beschrijving

De kern van het eertijds aan de familie van Delft toebehorende hoevecomplex op het perceel aan de hoek van de Zoutestraat en de Zandvlietsesteenweg, klimt zeker op tot 1771-1778 (zie Ferrariskaart). Echter is het huidige gebouwenbestand intussen sterk aangepast en recent gerenoveerd.

Het is samengesteld uit twee gekoppelde bakstenen, verankerde langsstructuren met nok evenwijdig aan de Zandvlietsesteenweg. Ten noorden daarvan is een wagenhuis gelegen. Ten oosten bevindt zich anno 2015 een functionele moderne dwarsstructuur in opbouw. De hoeve is aan straatzijde omgracht en van de Zoutestraat gescheiden met een ligusterhaag.

Het centraal gelegen, bakstenen woonstalhuis van één bouwlaag en met recent vervangen pannen bekleed zadeldak betreft een omstreeks 1870 verbouwde kern van vóór 1819, die in 1939 en zeer recent verbouwd is. Het bestaat uit een woonhuis tegen de Zoutestraat, en een aangelegen stalgebouw met bredere plattegrond, met een gelijke nokhoogte en lager uitgewerkt zadeldak. De 1870-fase is nog leesbaar in de zijgevels waarin kleine halfronde verluchtingen en beluikte zolderopeningen. In het stalgedeelte zijn de dubbele muurankers bewaard. Omstreeks 1939 zijn rechthoekige openingen onder gestrekte boog toegevoegd, en is in de noordelijke gevel een nis ingemetseld met heden bewaard Mariabeeld. Tijdens de laatste renovatiewerken zijn de gevels ontpleisterd, is het venster- en deurschrijnwerk vernieuwd en zijn nieuwe blauwe hardstenen dorpels ingebracht. Daarbij zijn de houten luiken deels behouden.

In de hoek van het perceel bevinden zich twee schuurgebouwen met gelijke nokrichting. De vijfbeukige schuur tegen de Zoutestraat is omstreeks 1939 heropgebouwd. De zijgevel aan zijde van de Zoutestraat heeft een poorttoegang onder betonnen ligger en heeft in de geveltop een door smalle verluchtingsgaten geflankeerde oculus. De dakbekleding van het zadeldak is meer recent vervangen. Het aangelegen schuur- of stalgebouw met kern uit 1870 heeft een smallere plattegrond en een lagere nok. In de bakstenen gevel aan de Zandvlietstesteenweg zijn dubbele muurankers op te merken. Het laag uitgewerkte zadeldak is nog bekleed met Boomse pannen.

Noordwaarts van het woonstalhuis is het bakstenen, één bouwlaag hoge en met zadeldak bekroonde wagenhuis van omstreeks 1905 bewaard, met nok evenwijdig aan de Zoutestraat. In tegenstelling tot de vernieuwde dakbedekking van het woonstalhuis, zijn hier de oorspronkelijke dakpannen behouden.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Berendrecht, artikelnummers 103, 207, 789, 1898.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1870/2, 1905/4, 1946/6.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke