Binnenhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Binnenhof

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebogen laan ten oosten van de Elisabetlaan die lusvormig aansluit bij de Lammekenslaan. Gelegen doorheen de hoge Blinckaertduin, met 16,5 m boven de zeespiegel de op één na hoogste duin na de Hoge Hul (18,5 m), behorend tot de zogenaamde "Brabantse Panne". Begrenst de noordwestelijke hoek van het huidig golfterrein, aangelegd vanaf 1912 (cf. Golf). In 1909 bouw van het zogenaamde clubhouse voor golfbeoefenaars (nr. 9-13). In 1910 wordt aan de voet van de duin een villa opgetrokken in Anglo-Normandische stijl voor de golfleraar Warren, verbouwd in 1934 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). In 1912 ten zuiden van de ingang bouw van een "Lockerhouse" naar ontwerp van architect A. Pirenne (afgebroken). In 1932 aanleg van het zogenaamde "Binnenhof" als openlucht-animatieplein met o.m. park, zomerspelen, openluchtzwembad (1935), minigolf en boogschietstand. Architecturale uitbouw ervan naar ontwerp van J. Viérin en A. Dugardyn, met onder meer een vijvertje met fonteinbeeldje "Knielend Jongetje" (1917) van G. Verbanck (Gent, 1881-1961), thans verdwenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als militaire stelling voor de Duitse bezetter met tal van bunkers. Na de oorlog uitbreiding van het zwembad, gesloten in 1995.

Losstaande villabebouwing vnl. uit tweede en derde kwart van de 20ste eeuw, veelal witgeschilderde baksteenbouw op zwarte plint. Nr. 8 villa in actuele stijl met opmerkelijke toepassing van geschilderd hout en dito tuinmuur.

  • SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel I, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 306.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Knokke - Het Zoute

Knokke (Knokke-Heist)

omvat Villa Le Perchoir

Binnenhof 15, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Dennenhul-Klimop

Binnenhof 9-13, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Guthagoon

Binnenhof 23, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa My Hobby / Tigertee

Binnenhof 12-14, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa naar ontwerp van G. Taelemans

Binnenhof 17, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa's 't Binnenhuisje en Maitagania

Binnenhof 3-7, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.