Cornelius Bassensplein

Beschrijving

Smal pleintje in het verlengde van de Visserskapelstraat, gelegen tussen de Albatrosstraat en de Serweytens de Mercxstraat. Midden op het pleintje, gericht naar de Albatrosstraat, de Visserskapel, opgericht in 1892. De eerste visserskapel wordt in 1854 opgetrokken door reder C. Bassens, en is te situeren in de huidige Vuurtorenstraat; in 1868 afgebroken bij de aanleg van de spoorweg Blankenberge-Heist. Achter de kapel bevindt zich een kleiner kapelletje met spitsboognis en houten luifel waarin een beeld van de Heilige Theresia "Sainte Therese Enfant Jesus". De bebouwing rond het pleintje bestaat uitsluitend uit zijgevels van appartementsgebouwen, met spitsboogfriesje en bossageplint op gelijkvloers niveau.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda