De Kinkhoorn

Beschrijving

Rechthoekig plein tussen de August Beernaertstraat en de L. Parentstraat, als open ruimte in het dambordpatroon tussen de Zeedijk en de Graaf d'Ursellaan. Aangelegd circa 1925 als "Square Elisabeth"; na de dood van koning Albert I in 1934 omgedoopt tot "Square Albert I", na de fusie omgedoopt tot "De Kinkhoorn". De oorspronkelijke bebouwing van dit plein is grotendeels bewaard. Bestaat uit een ensemble van burgerhuizen in cottagestijl, waarbij de rode bakstenen topgevels voorzien zijn van imitatievakwerk in de top, erkers en loggia's. Op het plein wordt in 1927 door architect R. Neirynck een groot burgerhuis in cottagestijl gebouwd dat vanaf dan wordt uitgebaat als het "Square Hotel", in het laatste kwart van de 20ste eeuw door een nieuwbouw hotel vervangen (nummer 21). Ook andere cottages werden in die periode door appartementsgebouwen tot vijf bouwlagen vervangen. Goed bewaarde overgebleven oorspronkelijke bebouwing zijn de nummers 22 en 23, zogenaamd "Bon Repos", samenstel van twee identieke burgerhuizen met doorlopende erker. Nummer 17, zogenaamd "Mosrose" is een appartementsgebouw met modernistische kenmerken naar ontwerp van Willy Reyns van 1949, uitgevoerd door aannemer J. Geselle (gesigneerd in plint). Begin 1997 wordt een ondergrondse parking aangelegd en krijgt een plein een nieuw uitzicht: volledig bekleed met betontegels.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 57.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda