Fincentlaan

Beschrijving

Oost-west-straat tussen de Parmentierlaan en de Lippenslaan, aangelegd in de jaren 1910 als één van de eerste straten van de in ontwikkeling zijnde badstad. Genoemd naar Jacobus Fincent (1838-1930), schepen en volksfiguur in Knokke. De straat wordt gekenmerkt door een pittoreske eenheidsbebouwing van bakstenen puntgevels uit het interbellum met vrij traditionele vormgeving, vaak met huisnaam, bijvoorbeeld nummer 28, "Kerlinga", nummer 40, "Liliane", nummer 44, "Aimé", nummer 55 "Georgie", zonder nummer, "Villa Louise". Ook lijstgevels, bijvoorbeeld ensemble nummers 10-16, "Villa Elza", "Villa Lea", "Villa Josephine", "Villa Richard", bakstenen arbeidershuizen met speklagen, twee per twee in spiegelbeeld, nummers 14 en 16 met mooie gietijzeren balkons.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda