Graanwindmolen De Eenhoorn

Alternatieve naam Witte Molen
Straat Scheldelaan
Locatie Scheldelaan zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

is beschermd als monument Graanwindmolen De Eenhoorn

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Graanwindmolen De Eenhoorn of Witte Molen

Beschrijving

"De Eénhoorn" of "Witte Molen", graanwindmolen van het voormalige Lillo, gebouwd in 1735 (inscriptie en chronogram). Oorspronkelijk in Lillo-Kruisweg , beschadigd in 1943 en 1944 en door molenmakers Caers en Jansen gerestaureerd in 1956-1957, na aankoop door de stad (1966) in 1967-1969 overgebracht naar huidige plaats aan de oostzijde van Scheldelaan, ter hoogte van Tijsmanstunnel, even ten zuidoosten van Lillo-Fort.

Intacte stellingmolen van het type bovenkruier, gekalkte baksteenbouw op gepikte plint met houten stelling of balie op tweede bouwlaag; beweegbare kap onder leien dak, eertijds met windwijzer in vorm van een éénhoorn, bewaarde wieken (toestand in 1987). Diverse muuropeningen.

• Antwerpen die scone, deel IV: Historische gebouwen en plaatsen aan de Schelde, nummer 9: De windmolen "De Eénhoorn" Lillo, Antwerpen, 1971.
  • HOLEMANS H.-LEMMENS P.J., Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken, 1982, p. 69.

Auteurs: Plomteux, Greet