Gemeenteplein

Langwerpig plein tussen de Sebastiaan Nachtegaelestraat en de De Klerckstraat.

Vroeger de "Loskaai" van de stoomtram, in het verlengde van de Dorpsstraat (huidige Seb. Nachtegaelestraat). In 1890 wordt de lijn Brugge-Westkapelle-Knokke-Heist in gebruik gesteld. Voor de aanleg van de sporen worden gronden onteigend. De oude trambedding bij de De Klerckstraat is nu een dienstweg nabij het gemeentelijk sportcentrum en liep verder zuidwaarts tot Westkapelle-Dorp. De tram verdwijnt uit het dorpsbeeld in 1956. De Loskaai wordt bevloerd, voorzien van stoepranden en zou verder als "Groentemarkt" fungeren. In 1981 worden op verkeersvlak enkele wijzigingen ingevoerd en in 1997 komt er een volledig heraangelegd plein met sierbomen, banken en parkeerruimte. Gemeenteplein genoemd naar het "Hotel Communal" waarin het gemeentebestuur zetelt van 1873 tot 1913. Oorspronkelijk bebouwd met lage laat-19de-eeuwse dorpswoningen, waarvan enkel de "Bibliotheek Burg. Fr.

Desmidt" overblijft (nummer 3). Basisbebouwing bestaat uit bescheiden burgerwoningen, vaak met handels- of horecafunctie op gelijkvloerse verdieping.

Huizen gebouwd rond 1900, afwisselend lijstgevels, bijvoorbeeld nummer 6, neoclassicistische woning, en typerende puntgevels, bijvoorbeeld nummers 12-14, met traditionele bakstenen gevel met speklagen, nummer 30 met gecementeerd parement.

Interbellumwoningen met bescheiden vormgeving, bijvoorbeeld nummer 25.

• LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 192.