erfgoedobject

Tolhuis

bouwkundig element
ID
10838
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10838

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lillo-fort met veer en getijdehaven
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Tolhuis op Scheldedijk, voor de tolheffing op de binnenscheepvaart. Rechthoekig gebouw met neotraditionele inslag; drie + één travee en één bouwlaag met souterrain, onder schilddak (mechanische pannen, nok dwars op de Schelde), uit het begin van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels met gele bakstenen banden, bredere middentravee met hoger opgaand trapgeveltje (vijf traveeën); sierankers en opschriften: "Tol" en "Douane". Rechter deurtravee met steektrap (acht treden) en bordes, ijzeren leuning. Identieke achtergevel.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :

Aanvullende informatie

Het tolhuis van Lillo werd ontworpen in 1913 door Ph. Goossens, ingenieur van Bruggen en Wegen. Een kopie van de ontwerptekeningen is bewaard in het plaatselijke Poldermuseum.
Auteurs : Hooft, Elise
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Tolhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10838 (Geraadpleegd op )