Tolhuis

Deelgemeente Lillo
Straat Tolhuisstraat
Locatie Tolhuisstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tolhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lillo-fort met veer en getijdehaven

Beschrijving

Tolhuis op Scheldedijk, voor de tolheffing op de binnenscheepvaart. Rechthoekig gebouw met neotraditionele inslag; drie + één travee en één bouwlaag met souterrain, onder schilddak (mechanische pannen, nok dwars op de Schelde), uit het begin van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels met gele bakstenen banden, bredere middentravee met hoger opgaand trapgeveltje (vijf traveeën); sierankers en opschriften: "Tol" en "Douane". Rechter deurtravee met steektrap (acht treden) en bordes, ijzeren leuning. Identieke achtergevel.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het tolhuis van Lillo werd ontworpen in 1913 door Ph. Goossens, ingenieur van Bruggen en Wegen. Een kopie van de ontwerptekeningen is bewaard in het plaatselijke Poldermuseum.