Koningslaan

Beschrijving

Rechte noordzuidstraat als begrenzing tussen het Albertstrand in Knokke-Bad, van het oude dorp van Knokke tot aan de Zeedijk, met een knik ter hoogte van de J. Nellenslaan. Aangelegd circa 1930 bij de uitbouw van het Albertstrand, de westelijke uitbreiding van Knokke-Bad. Voorheen "Koninklijke Laan" genoemd. De bebouwing van de straat is heel heterogeen. Het zuidelijke gedeelte tot aan de Bayauxlaan is aan de westkant bebouwd met villa's in uiteenlopende stijl, met geïncorporeerde garage, vaak twee-onder-één-kap, aansluitend bij de bebouwing rond het achterliggende Zegemeer. Bijvoorbeeld nummers 83-85, "Atlantia" en "De Noordzee", jaren 1930-villa met hoektorentje en buisprofielen als balkonleuningen, nummers 89-91, speelse baksteenarchitectuur, mansardedak; de oostkant vertoont aaneengesloten bebouwing van appartementen tot zeven bouwlagen. Enkele oudere kleine appartementsgebouwtjes van de jaren 1930 met drie bouwlagen zijn overgebleven, bijvoorbeeld nummer 68 met rode bakstenen gevel waarin zwarte faiencetegels (gesigneerd "P. Verhaeghe, Aannemer"), nummer 70 met afgeronde hoekbalkons, nummer 120, "Clair Logis", met anglonormandische inslag.

Ten noorden van de Bayauxlaan is het straatbeeld aan beide zijden van de straat bepaald door hoge appartementsgebouwen, vooral daterend uit het vierde kwart van de 20ste eeuw. Enkele oudere gebouwen, bijvoorbeeld nummers 93, 95, 198, vaak met verbouwde begane grond voor winkelpuien, bijvoorbeeld nummers 234, 246.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda