Kursaalstraat

Beschrijving

Rechte noord-zuidgerichte straat van de Marktstraat tot de Elisabetlaan, uitgevend op het Heldenplein. Vroeger "Pompestraat"; in 1875, bij de bouw van het Kursaal op het Heldenplein, omgedoopt. De Pompestraat ontstaat eind 13de eeuw bij de ontwikkeling van de nieuwe kern "Heis" ten noorden van Koudekerke, als tweede weg naar de zee naast de Evendijk (Westkapellestraat). Langs deze weg ontstaat bebouwing bestaande uit lage visserswoningen. In 1858 wordt de straat als eerste in Heist gekasseid; in het kader van de ontsluiting van Heist als toeristische trekpleister, in 1865 doorgetrokken tot aan de Zeedijk. Oude lage bebouwing wordt stilaan vervangen door hogere burgerhuizen; nog overblijvende voorbeelden: nummers 3-5, nummer 9, nummer 17, nummer 24 en nummer 33/Pannenstraat, neoclassicistische panden van circa 1900 met ondertussen verbouwde begane grond (winkels). In 1880 bouw van een nieuwe gemengde gemeenteschool met woning voor de onderwijzer in de Kursaalstraat. In 1896 wordt het hoekpand van de Kursaalstraat en de Pannenstraat ingericht als gemeentehuis; in gebruik tot 1923, dan verhuizen de diensten naar het Kursaal; afgebroken. In 1919-1921 wordt een prestigieus landhuis gebouwd op het zuidelijke uiteinde van de straat, het latere "Provinciaal Maritiem Instituut" (beschermd als monument bij M.B. van 18/10/1995, zie nummer 55). Een ander interbellumgebouw is het appartementsgebouw op nummer 22, met eigentijdse art-decogevel, verbouwde begane grond. In 1951, bouw van de eerste lagere, gemengde gemeenteschool recht tegenover dit landhuis. Tussen de oudere bebouwing, appartementsgebouwen van de tweede helft van de 20ste eeuw.

• COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 448.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda