Maurice Lippensplein

Beschrijving

Druk verkeersplein ten zuiden van Knokke, gelegen in de vroegere dorpskern. Toegang tot Knokke vanaf de Natiënlaan (rijksweg), bij het station en de Sint-Margarethakerk. Een achttal straten geven uit op het plein. Genoemd naar Maurice Lippens (overleden in 1956), stichter van het Zoute als badplaats, gouverneur van Oost-Vlaanderen, gouverneur-generaal van Kongo, voorzitter van de Compagnie (Zoute), senator, minister...

Vroeger "Dorpsplein" genoemd, maakte deel uit van de oudste dorpskern van Knokke. In 1855, bouw van een gemengde gemeenteschool met woning voor de onderwijzer aan het Dorpsplein of de Dorpsplaats nabij de kerk (aannemer Frans Dobbelaere), op gronden aangekocht van de kerkfabriek. Het aldus gecreëerd pleintje aan school en aanpalende woningen gaat fungeren als markt. In 1903 verhuist de markt naar het A. Verweeplein.

Het gemeentehuis is lange tijd gesitueerd op het Dorpsplein, in herberg en later hotel "Le Cygne", een gebouw van 1639, afgebroken in 1999: gemeentehuis tot 1800 en van 1871 tot 1873.

De aanleg tot het huidige Maurice Lippensplein gebeurt in 1932, in het kader van de bouw van het eerste grote treinstation aan het Dorpsplein. De school van 1855 verdwijnt daarbij. In 1926 werd de lijn vanuit Heist doorgetrokken naar Knokke en werden voorlopige barakken opgetrokken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergaat het station zware vernielingen, waardoor het hoofdgebouw in 1956 wordt vervangen.

De bebouwing van het plein bestaat uit eenvoudige rijhuizen van drie bouwlagen, waarvan de meeste dateren van of grondig verbouwd zijn in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda