Meer van Heist

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Heist
Straat Meer van Heist

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Meer komt tot stand in 1911 door graafwerken om de iets noordelijk gelegen spoorwegbedding te verbreden. Het meer wordt tijdens het interbellum uitgebaat vanuit het "Chalet Belle-Vue"; uitbating gaat teloor na de Tweede Wereldoorlog. Nieuw leven ingeblazen in 1958 met nieuwe chalet ("Laguna"), een dierenpark rond het meer en centrum voor waterski; midden jaren zestig blijft enkel de kinderspeeltuin over. In het laatste kwart van de 20ste eeuw bouw van "Laguna Beach", groot appartementsgebouw ten oosten van het meer, elf bouwlagen, functionele architectuur; aangebouwd aan "Laguna Beach", tegen de oever van het meer, de "Humor Hall".

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heist

Heist (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.