Schuur (herinventarisatie 2015) ()

Voormalige schuur, deel uitmakend van de aanpalende oude hoeve met aanhorigheden. Het betreft een ingebouwde, verankerde bakstenen constructie onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen), van rond 1872.

De heropgevoegde puntgevel heeft een gevelbreedte van vier traveeën, met twee centrale venstertraveeën geflankeerd door links een poort en rechts een toegangsdeur. De gevel is verder voorzien van rechthoekige vensters met oude hardstenen dorpels. Ontlastingsbogen van gesinterde baksteen zijn gebruikt voor de korfboogpoort en de halfcirkelvormige venstertjes in de top. In recente tijden is een hardstenen hoge plint aangebracht en zijn de houten lateien en gecementeerde rechtstanden vervangen door hardstenen omlijstingen. Het vensterschrijnwerk is bewaard gebleven. maar dat van de poort en de toegangsdeur is vervangen. Recent zijn de vensters voorzien van luiken naar oud model en is het pannendak hernieuwd.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Zandvliet, C3, C8.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 391.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1872/23.
  • BRAEM M. 2009: De familie Schroeyers in Zandvliet (2), Polderheem 44.4, 13-17.
  • Foto’s verkregen van Willy Van Hees (1 juli 2015).
  • Gegevens verkregen van Yannick Schepers, medewerker http://www.zandvlietdorp.be (22 juli 2015).

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Schuur ()

Tussen nummers 16 en 18. Voormalige schuur van nummer 16, heden antiekwinkel.

Ingebouwde, verankerde bakstenen constructie onder zadeldak (nok haaks op straat, golfplaat en Vlaamse pannen), van rond 1872.

Rechthoekige vensters met houten lateien en gecementeerde rechtstanden; halfcirkelvormige venstertjes in omlijsting van gesinterde baksteen in top. Aangepaste korfboogpoort met ontlastingsboog van gesinterde baksteen.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Zandvliet 1872/23.

Auteurs:  Kennes, Hilde