Pannenstraat

Beschrijving

Gebogen straat die Heist van west naar oost doorkruist tussen de Kursaalstraat en de Knokkestraat. Loopt door de Pannenpolder, genoemd naar de "Grote Panne" in de duinen voor Heist. Vanaf 1875 is dit de nieuwe naam voor de "Panneslag" tot aan de Vissersstraat; circa 1899 gaat de "Pannenstraat" tot aan de dan net gebouwde neogotische gemeenteschool naar ontwerp van architect R. Buyck (zie nummer 134, beschermd als monument in 1985). De Panneslag is voor het midden van de 19de eeuw slechts een wagenspoor. Het westelijke stuk van de Pannenstraat bevat de oudste bebouwing; vanaf de Peter Benoitlaan enkel huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw en de ingang van het stadion "Taeye", daar aangelegd in 1960. Basisbebouwing bestaande uit bescheiden burgerhuizen en arbeidershuizen van eind 19de-begin 20ste eeuw, die deels vervangen en verbouwd zijn; voornamelijk lijstgevels, bijvoorbeeld nummer 26, lage dorpswoning onder zadeldak, nummer 38, 54, 84, 86-88, gecementeerde arbeiderswoningen; nummers 27-31, met veelkleurige bakstenen gevel; nummers 106-114, burgerhuizen met bakstenen puntgevels.

• COORNAERT M., Heist en de eiesluis, Tielt, 1976, boekdeel II, p. 445.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda