erfgoedobject

Park 58

bouwkundig geheel
ID
108454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/108454

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Park 58
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Park met onregelmatige vorm tussen de Elisabetlaan en de verkaveling ten zuiden van de Arcadelaan (in aansluiting bij Albertstrand). Rond 1900 heeft de gemeente Heist plannen om een waterleidingnet aan te leggen. Er wordt duingrond van de erfgenamen Serweytens aangekocht ten zuiden van de Elisabetlaan, op de grens met Knokke, met de bedoeling om daar oppervlaktewater op te vangen. Langs de latere Arcadelaan, toen een landweg, bouwt men in 1902 een bakstenen watertoren en een bijhorend "gebouw der machienen", gebouw in siermetselwerk onder zadeldak (zie verkavelingsplan van Duinbergen, "Terrain réservé à la prise d'eau de la ville de Heyst sur mer"). Eind 1957 wordt het waterwinningsgebied door de gemeente aangelegd als park met fondsen van de Wereldtentoonstelling 1958 in Brussel. Rijksbouwkundig ingenieur Cumps werkt de plannen uit. Het geheel is opgesplitst in twee delen: een ongemoeid gelaten gebied met zeldzame duinenvegetatie en een gedeelte met kunstmatige aangroei. De functie van waterwinningsgebied is in 1985 stopgezet.

 • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 84, 92.

Bron     : Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Onze-Lieve-Vrouwekapel

 • Omvat
  Watertoren

 • Is deel van
  Duinbergen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Park 58 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/108454 (Geraadpleegd op )