Paul Parmentierlaan

Beschrijving

Rechte noordzuidlaan in Knokke-Bad, loopt vanuit het dorp recht naar zee, evenwijdig met de Lippenslaan. In de 19de eeuw wordt de scheiding tussen de gronden van Serweytens en van de groep Lippens (Zoutepolder) aangeduid door twee palen van de kerk recht naar de zee, in de as van de latere Paul Parmentierlaan. Het noordelijke gedeelte wordt aangelegd begin 20ste eeuw, pas in 1939 doorgetrokken naar het dorp, toen de Kerkstraat verdween. Genoemd naar Paul Parmentier (1854-1902), oud-schepen van Knokke, die met een aantal schilders naar Knokke komt en zo mee de aanzet geeft tot de ontwikkeling van het toerisme. Leerling van schilder A. Verwee, fotograaf, zorgt voor de heropstanding van de Knokse Sint-Sebastiaansgilde. In 1902 bouwt hij een kasteel met zijn naam, waar nu het sportstadion is gekomen (E. Verheyestraat).

De basisbebouwing van deze laan is typisch voor heel Knokke-Bad: voornamelijk appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, de oudste van drie, soms vier bouwlagen en gekenmerkt door gevelbrede afgeronde of rechte erkers met hoekbalkons, bijvoorbeeld nummer 114, nummers 160-162, nummers 173-185. De latere zijn hoger uitgebouwd tot zeven bouwlagen. Het zuidelijke deel naar het dorp toe, heeft kleinschaliger bebouwing: jaren 1930-"villaatjes" met pittoreske vormgeving aansluitend bij de Nestor de Tièrestraat, nummers 41-45, een garage en twee burgerhuizen van de jaren 1950 met modernistische vormgeving. In het begin van de straat, nummers 2-4, de pastorie in dezelfde stijl als de nieuwe kerk op het Pastoor Opdedrinckplein.

• D'HONT A., 't Dorp, in: Cnoc is ier, Knokke, 1988, p. 6.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda