Prins Filiplaan

Beschrijving

Lange grosso modo rechte laan ten oosten van de Sparrendreef, vanaf de Tamarikslaan met gebogen verloop tot aan de Astridlaan. Aangelegd circa 1909 bij de initiële uitbouw van Het Zoute. De noordzijde vormt de begrenzing van het huidig minigolfterrein, in 1950-1951 aangelegd tussen de Prins Filiplaan, het Braambessen- en Vlierpad en de Prinses Paolalaan, eertijds ook gekend onder de benaming "Groenplein". Losstaande villabebouwing gelegen aan de zuidzijde van de straat met zeer open aanleg; weinig resterende oorspronkelijke bebouwing in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummer 10, hoger gelegen villa "Les Loriots" van 1912 naar ontwerp van architect Dronkers, nu gerenoveerd. Thans vnl. villa's uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw eerder aanleunend bij de zogenaamd landelijke stijl, zie witgeschilderde baksteenbouw met rieten bedaking, onder meer nummers 32-34, 46, 52; nummer 48-50 tweewoonst naar ontwerp van architecten J. en L. Viérin.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VI, mei-juni 1994, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda