Prins Karellaan

Beschrijving

Lange kronkelende laan vertrekkend van de Zoutelaan ten westen tot de Konijnendreef-Maurice Maeterlincklaan ten oosten. Aangelegd in 1929 bij de verdere uitbouw van Het Zoute. Bebouwing bestaande uit losstaande villa's uit voornamelijk het tweede kwart van de 20ste eeuw. Opgetrokken in cottagestijl onder meer nummer 5 "Granny's Corner" (1928) naar ontwerp van architect J. Peters, thans gerenoveerd; nummer 12 "Ferndale" (1932) naar ontwerp van architect G. Taelemans, op sokkel met bloembakken aan voorportaal en klein terras in baksteen; nummer 23 "La Cigogne" naar ontwerp van architect F. Vervalcke op soort bakstenen plateau, met volhouten gevelvelden; nr. 53 naar ontwerp van architect M. Vermeersch, nummer 65 "Wilgenhove" (1931) naar ontwerp van architect De Wit-Van der Hoop met rieten bedaking.

Tevens villa's met art-decokenmerken bijvoorbeeld nummer 10 (1931) naar ontwerp van architect R. Heyneman, onder te zwaar mansardedak, thans art-decovormgeving (onder meer bloembakken, schouwmond) grotendeels verdwenen. Nummer 38 met groot centraal rondbogig voorportaal; nummer 54/ Marcellaan "Hors la loi" naar ontwerp van architect R. Heyneman, volledig bepleisterd op bakstenen sokkel met grote rondbogige inkom en bakstenen tuinmuur met betonnen leuning; nummer 57/ Italiaanspad naar ontwerp van architect R. Heyneman; nummer 58 "Les Amaryllis" (1937) gebouwd door aannemer A. Lamote; nummer 61 "La Caravelle" met rieten bedaking. Enkele villa's naar ontwerp van architect C. Hoge: onder meer nummer 28 "Condor" met decoratieve reliëfcassetten en typerend ruitvormig siermetselwerk tussen het vakwerk, nummer 44 "Casanova" met opengewerkte balustrades, nummer 79 eerder eclectisch uitgewerkt.

Aanleunend bij de zogenaamd landelijke stijl zijn bijvoorbeeld nummer 18-20, een uitgestrekte gekoppelde villa "Avondgroet / Morgenlied" van 1932 naar ontwerp van architect G. Devos met opvallend gebruik van muurankers en steunberen; nummer 55 "Zoetendale" naar ontwerp van architect F. Vervalcke met grote terrassen en gebruik van muurankers; nummer 59 aan de hoek met Italiaanspad "Madonnina" naar ontwerp van Teughels & Fils met rieten bedaking.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel VI, mei-juni 1994, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda