erfgoedobject

Modernistische woning

bouwkundig element
ID
10847
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10847

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische woning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Half vrijstaande modernistische woning opgetrokken omstreeks 1936 in opdracht van Leonard Louis Daelemans-Janssens, timmerman te Zandvliet. De achterbouw aan het Boterstraatje dateert wellicht van vóór 1920.

Dit onderkelderde enkelhuis van twee op drie traveeën, telt evenveel bouwlagen onder een tentdak (mechanische pannen). De parement is opgebouwd uit platte bruine bakstenen met verdiepte, rood gesauste lintvoeg zonder stootvoeg. De plint en de vensterdorpels zijn vervaardigd uit zwarte geglazuurde tegels. Kenmerkend is een speels gebruik van rechte en afgeronde vormen, en contrasterende materialen (beton, hout en baksteen). Het horizontalizerende en gestroomlijnde streven komt tot uiting in de over de hoek doorlopende vensters, als kordonlijst uitgewerkte lateien en de sterk overkragende afgeronde dakrand. Verticaal tegengewicht wordt geboden door de geblokte betonnen geledingen ter hoogte van het inkomportaal, de hoekpenanten en de hoge, zij het slanke, schouwmassieven. Karakteristiek is verder het inkomportaal onder betonnen luifel, die voorafgegaan wordt door een hardstenen trap. Links daarvan is een patrijspoort met smeedijzeren traliewerk en ook het keldergat hieronder is voorzien van een elegante buisvormige afsluiting en hardstenen plintje. Boven de luifel een expressief uitgewerkt balkon met metalen leuning. Het houten venster- en deurschrijnwerk is bewaard. Heden zijn de vensters voorzien van voorzetramen en kleine roedeverdeling met glas in lood.

Een ingang in de zijgevel, ook voorzien van hardstenen trap en uitkragende dakrand, geeft toegang tot de achtertuin. Aanpalend is nog een ouder achterhuis onder zadeldak met bewaarde muurankers, tegelvloeren en venster- en deurschrijnwerk. Binnenin zou nog een oude kelder bewaard zijn, die tot voor enige jaren nog doorliep over het aanpalende nummer 28. Verder zijn nog geometrische cementtegelvloeren, zwarte tegelplinten en ook de houten slingertrap en binnendeuren met beslag bewaard.

  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1627.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1936/12.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 853#453.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistische woning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10847 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.