Geografisch thema

Seb. Nachtegaelestraat

ID
7301
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7301

Beschrijving

Historische weg van het dorp naar de Papenpolderdijk en de Graaf Jansdijk, richting Westkapelle; onder meer langs deze weg ontwikkelde zich het dorp Knokke. Vroeger "Dorpsstraat"; sinds 1930, bij de heraanleg in het kader van de verdere ontwikkeling van de badstad, Sebastiaan Nachtegaelestraat genoemd, naar de Knokse burgemeester in de periode 1872-1896. Loopt van het Maurice Lippensplein tot aan het Gemeenteplein.

Door de opening van het stoomtramtraject Brugge-Westkapelle-Knokke-Heist komt eind 19de eeuw meer vraag voor logies. Tot dan toe worden de toeristen ondergebracht in herbergen. Langs de Dorpsstraat worden tussen de dorpswoningen de eerste grote hotels gebouwd: het "Grand Hôtel de la Couronne" is de eerste nieuwbouw in Knokke die als hotel dienst doet, gebouwd in 1894. Een ander hotel is het "Hotel Communal", een winkelgebouw dat in 1890 omgevormd wordt tot hotel; het gebouw brengt van 1873 tot 1913 het gemeentehuis van Knokke onder; afgebroken in 1968.

Van de oorspronkelijke dorpsbewoning blijft niets meer over: deels afgebroken bij de heraanleg in 1930. De oudste bebouwing bestaat uit 19de-eeuwse gebouwen, vaak voormalige herbergen; soms met vernieuwd parement. Appartementsgebouwen tot vier bouwlagen vanaf de jaren 1960.

  • D'HONT A., 't Dorp, in: Cnoc is ier, Knokke, 1988, p. 16-17.
  • LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 155-157.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hotel de la Couronne

  • Omvat
    Neoclassicistisch herenhuis

  • Is deel van
    Knokke - Oude Woonkernen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Seb. Nachtegaelestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7301 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.