Vlaamspad

Beschrijving

Kronkelend pad aansluitend op de Albertlaan ten zuiden en uitlopend op de Elisabetlaan ten noorden. Aangelegd vóór de Eerste Wereldoorlog bij de initiële uitbouw van Het Zoute. De villa's krijgen uitzicht op het golfterrein ten oosten en hebben een ruime tuin uitkomend op het eigenlijke pad. De Compagnie Het Zoute geeft opdracht de villa's in dit pad te ontwerpen in zogenaamd "zuiver Vlaamse stijl" of landelijke stijl, waarbij kenmerken van de Vlaamse polderhoeve worden overgenomen, zoals witgeschilderde gevels met zwartgeschilderde plint, daken en dakvensters bekleed met rode dakpannen, opmerkelijke schouwpartijen, kleine raamverdelingen, houten vensterluiken met geschilderde stijlen, uitbouwen met erkers of loggia's. Overwegend grote dakvolumes geven de villa's het uitzicht van een landelijke schuur; een lage topgevel breekt het dakvlak. Vaak heeft een villa twee rechte gevels met aan de noordgevel een aanbouw; de grote gevelvlakken worden vaak doorbroken door steunberen op de hoeken. Architect A. Pirenne ontwerpt in de periode 1910-1913 een hele reeks villa's in deze landelijke stijl; thans nog bewaard zijn nummers 6, 8, 14 en 16; nummer 12 van 1910 moeilijk zichtbaar zie diepergelegen in privé-pad.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 8, 9.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda