De Vrede

Beschrijving

Kruispunt van de Hazegrasstraat en de Graaf Jansdijk-Retranchementstraat, waar zich in de 19de eeuw een klein gehucht ontwikkelt. Op deze plaats bevond zich het in de tweede helft van de 17de eeuw ontmantelde "Fort Isabella". Voor eind 18de eeuw is hier enkel een afgelegen hoevetje te vinden; door de uitbating van de Nieuwe Hazegraspolder (1784) door P. Lippens en de bouw van de Hazegrassluis met Hazegrasfort (1785) komt er meer leven in deze buurt. De hoeve wordt vanaf dan als herberg uitgebaat, genoemd "De Vrede", naar het Verdrag van Fontaineblau dat in 1784 vrede brengt in het grensgebied. In 1940 wordt de herberg gesloten, maar gaf ondertussen zijn naam door aan het omliggende gehucht.

In de 19de eeuw zijn hier drie herbergen, "De Vrede", de "Nieuwe Hazegrasse Sluis" en de "Estaminette".

• Folder Open Monumentendag Knokke-Heist, 14.09.1997.
  • D'HONT A., Van Zwin tot polders, in: Cnoc Is Ier, Knokke, 1994, p. 286-288.