Zevenkote

Beschrijving

Zijstraat van de Paulusstraat, genoemd naar de 19de-eeuwse wijk rond de huidige straat, bebouwd met kleine duinenhoevetjes (op een bepaald moment zeven, wat de naam verklaart). Het belangrijkste herkenningspunt van het gehucht was de beroemde herberg en molen van Siska. De herberg, bekend om de hartvormige wafels van Moeder Siska, wordt circa 1880 gebouwd bij de houten molen van haar tweede echtgenoot, de zoon van de molenaar op het Kalf. Deze molen wordt in 1901 door storm verwoest en vervangen door een stenen molen in 1902, die er nog steeds staat. De herberg wordt in de tweede helft van de 20ste eeuw afgebroken voor een nieuwe horecazaak, op zijn beurt in 1996 gesloopt voor een luxueus wooncomplex. De hele buurt van het vroegere Zevekote is nu omgevormd tot villawijk, o.m. met het "Paulushof" van het laatste decennium van de 20ste eeuw.

Ten zuiden van het wijkje, middenin het groen, ligt de gemeentelijke basisschool, afdeling Zevenkote, gebouwd in de jaren 1980 ter vervanging van de barak, die sinds 1931 dienst deed als wijkschool. De nieuwe school vervangt ook de vrije school van de Oosthoek, gelegen in de Rijkswachtlaan (zie Rijkswachtlaan).

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda