Elizabetlaan (Knokke-Het Zoute)

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Knokke-Heist
Deelgemeente Knokke
Straat Elizabetlaan

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Knokke-Heist (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebogen westelijke hoofdas (N360) die Het Zoute verbindt met Knokke-Bad en -Albertstrand (N34). Zodoende aansluitend bij de z.g. Koninklijke Baan die in opdracht van Leopold II wordt aangelegd tussen 1900 en 1909 ter verbinding van verschillende Belgische badsteden. Vormt als het ware het eindpunt ervan, zie ten noorden uitlopend op de Kustlaan en het Albertplein. Aangelegd bij de initiële uitbouw van Het Zoute in 1909 naar ontwerp van J. Stübben en uitgevoerd door de Gentse aannemer Dewaele. Toen voorzien van een erfdienstbaarheid non aedificandi van 10 meter voor eventuele latere verbreding. Verloop o.m. doorheen de z.g. Kleine Vlakte (gebied tussen latere Elizabetlaan-Kustlaan-de Lekkerbek), waar in 1900 voor enkele Engelse golfspelers een golfterrein is aangelegd. In 1910 verdere aanleg van recreatieve gelegenheden zie eerste tennisterreinen tussen zuidelijk deel en de Zoutelaan, met clubhouse uit 1921 naar ontwerp van architect A. Pirenne. In 1912 aanleg van een elektrische tramlijn doorheen de Elizabetlaan als onderdeel van de lijn Blankenberge-Het Zoute, in 1967 vervangen door een buslijn. Aan het kruispunt met de Kustlaan-Albertplein een tramhalte met wachthuisje uit 1912 en een krantenkiosk uit 1921 naar ontwerp van architect Pirenne, beide thans verdwenen. Brede laan als groene invalsweg van Het Zoute, getypeerd door losstaande villabebouwing opklimmend tot het eerste kwart van de 20ste eeuw, thans veelal volledig witgeschilderd op zwartgeschilderde plint, onder meer nummers 47, 53, 55, 61-63, 89, 93-95. Nummer 20/ Britspad zogenaamd "Green Cottage" met pittoresk dakenspel. Nummers 38-40 dieper gelegen dubbelvilla z.g. "Cachapiés". Nummer 44 art-decogetinte villa z.g. "Armada" gesigneerd architecten C. en G. Hoge (Gent) met onder meer opvallende reliëfcassetten in gevelveld. Nummers 74-76/ Vlaamspad, dubbelvilla in cottagestijl van 1927 naar ontwerp van architect R. Heyneman, verbouwd aan achtergevel in 1965. Tevens enkele hotels en appartementen in cottagestijl, o.m. nr. 83/ Montgomerylaan z.g. "Hotel Chalet Tinel". Nr. 8 z.g. "Hotel Villa Verdi", het voormalige "Adison" gebouwd als villa in 1913 naar ontwerp van architect R. Moenaert (Brussel) op nog deels bewaarde natuurlijke helling. Van zelfde architect nr. 22/ Fochlaan z.g. "The Tudor Hotel" voorheen "Hotel Cecil" van 1919, evenwel later aangepast, cf. loggia en terrasaanleg. Nr. 24/ Fochlaan beeldbepalend groot appartementencomplex z.g. "Sablon Residence".

LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 14.

LANNOY D., Knokke en de Belle Epoque, Maldegem, 1993, p. 193.

LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 270.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Helmweg te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), mei-juni 1996, s.p.

SINT-LUKASARCHIEF BRUSSEL, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel III, mei-juni 1994, s.p.

Bron: Callaert G., Vanneste P. & Hooft E. met medewerking van De Leeuw S. & Struyf J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Knokke - Het Zoute

Knokke (Knokke-Heist)

omvat Gekoppelde villa

Elizabetlaan 16-18, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Hotel Brittania

Elizabetlaan 85, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Hotel Golf

Elizabetlaan 43-45, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Meergezinswoning Casa Mia / Graziella

Elizabetlaan 25-27, Generaal Lemanpad 10A, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Tweegezinswoning Claire-Geo

Elizabetlaan 78, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Clos des Dunes

Elizabetlaan 59, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa De Valk

Elizabetlaan 86, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Firmin / Mille sites

Elizabetlaan 33-35, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa in cottagestijl

Elizabetlaan 71, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa in cottagestijl

Elizabetlaan 90, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa in cottagestijl

Elizabetlaan 92, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Le Gite

Elizabetlaan 41, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Le Pigeonnier

Elizabetlaan 97, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Little Nest

Elizabetlaan 57, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Mylodge

Elizabetlaan 54-56, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Peer Gynt

Elizabetlaan 88, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa van 1928

Elizabetlaan 101-103, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

omvat Villa Witte Blomme / Blauwe Blomme

Elizabetlaan 46, Zoutelaan 81, Knokke-Heist (West-Vlaanderen)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Elizabetlaan (Duinbergen)

Elizabetlaan (Knokke-Heist)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Elizabetlaan (Knokke Albertstrand)

Elizabetlaan (Knokke-Heist)

Geen afbeelding beschikbaar

is gerelateerd aan Elizabetlaan (Knokke-Bad)

Elizabetlaan (Knokke-Heist)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.