Kustlaan (Knokke - Het Zoute)

(zie ook Knokke-Bad, Kustlaan)

Laan evenwijdig met de Zeedijk, vertrekt in Knokke-Dorp bij de Lippenslaan en loopt vanaf de Duindistelstraat door Het Zoute tot aan de Zwinlaan. Aangelegd in 1909-1910 bij de uitbouw van Het Zoute doorheen de zogenaamd Kleine Vlakte, aansluitend bij de Kustlaan van Knokke-Bad, samen met enkele loodrecht erop aansluitende "rampes" of hellingen die oplopen naar de noordelijke gelegen zeedijkboulevard. In 1928-1929 realisatie van de tramlijn doorheen de Kustlaan als verlenging op de eerder aangelegde lijn Station-Van Bunnenplein-Albertplein (vanaf 1912), met als eindbestemming Oosthoek-Retranchement. Heraangelegd in 1997-1998. Thans de belangrijkste handelsstraat van Het Zoute, voornamelijk gericht op luxeconsumptie, gezien het residentiële karakter van de wijk. Basisbebouwing uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw bestaande uit aaneengesloten bebouwing getypeerd door sierlijke gevels met vakwerk aan de noordzijde die de link legt tussen de dijk- en villawijkbebouwing. Aan de zuidzijde losstaande villabebouwing conform de villawijk ten zuiden ervan. Zo onder meer aan het kruispunt met de Sparrendreef het "Chalet du Zoute" van 1911 naar ontwerp van architect A. Pirenne, na de Tweede Wereldoorlog gekend als dancing "La Charette", na een brand in 1964 afgebroken en vervangen door een bloemrijke rotonde met centraal een esdoorn. Thans voornamelijk aaneengesloten handels- en appartementsgebouwen te situeren aan beide zijden tussen de Duindistelstraat en het Albertplein, vanaf het Albertplein enkel aan de noordzijde. Aan de zuidzijde villa's; tevens handels- en appartementsgebouwen of hotels vnl. uit het laatste kwart van de 20ste eeuw, veelal in losstaande villastijl zie witgeschilderde baksteenbouw. Nummer 353. "Hotel Pauwels" opgetrokken in 1975-1977 naar ontwerp van architect Marc Dessauvage (1931-1984); hotelgebouw van vijf bouwlagen onder platte bedaking met dakterras; parement in (sier)baksteen; gevels geritmeerd door zware vooruitstekende afgeronde balkons.

• Sint-Lukasarchief Brussel, Inventarisatie van het bouwkundig erfgoed in de Villawijk Prins Karellaan te Knokke-Heist, in opdracht van WITAB (Westvlaamse Intercommunale voor Technisch Advies en Bijstand Brugge), deel V, mei-juni 1994, s.p.
  • LANNOY D., Bijdrage tot de geschiedenis van Duinbergen en het Zoute. Architect Adolphe Pirenne 1876-1932, in Cnoc is ier, Knokke, nr. 35, 1999, p. 16.
  • LANNOY D., Knokke en de Belle-Epoque, p. 193.
  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 268.