Polderhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhuis

Beschrijving

Het polderhuis is opgetrokken omstreeks 1930 in opdracht van Frans Van Wijck-Averens, grondwerker te Zandvliet. Omstreeks 1941 is een vrijstaande achtergebouw opgericht.

Dit kleine woonhuis is twee traveeën breed en één bouwlaag hoog onder pannen zadeldak. Vóór de gevel is een hardstenen boord aangebracht. Het betreft een bakstenen lijstgevel uitgevoerd met knipvoeg, gecementeerde plint, getoogd venster en cementtegelfriezen onder de kroonlijst. Het venster heeft een hardstenen dorpel. Het schrijnwerk is vernieuwd en de kroonlijst, dakgoot en pannen zadeldak zijn vervangen, met inbreng van een dakvlaklicht. De verankerde rechter zijgevel is voorzien van een zoldervenster, huidig ingevuld met glasstenen, en een recent ingebracht venster op het gelijkvloers.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1341.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1930/17.