Geografisch thema

Hazegraspolderdijk (Knokke-Oude Woonkernen)

ID
7363
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7363

Beschrijving

Dijk aangelegd in 1784 door F.-P. Lippens, bij de indijking van de Nieuwe Hazegraspolder. Loopt van de Oosthoek (situering van het vroegere Sint-Paulusfort) tot aan de Nieuwe Hazegraspolderdijk, op de hoek van beide dijken staat het "Zwart Huis", het jachtopzichterhuis van de Compagnie Het Zoute; tot begin 20ste eeuw "Zeedijk" genoemd. Bij de aanleg van de Hazegraspolderdijk worden drie straten door de Nieuwe Hazegraspolder getrokken, loodrecht op de Hazegrasstraat: de Kavel I-straat, de Dijkgraafstraat en de Kortestraat.

Tussen deze dijk en de Hazegrasstraat (vroegere Sint-Paulusdijk) lopen enkele straten en kavelgrachten, die de polder in rationele stukken verdelen. Bijna volledig onbebouwd, met uitzondering van een aantal hoeves, onder meer nummer 42, 19de-eeuwse hoeve met losstaande, witgekalkte bestanddelen met gepekte plint.

  • LANNOY D., Knokke-Heist. Terugblik, Maldegem, 1998, p. 166-167.

Bron: CALLAERT G., VANNESTE P. & HOOFT E. met medewerking van DE LEEUW S. & STRUYF J. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Knokke-Heist, Deel I: Deelgemeente Knokke, Deel II: Deelgemeenten Heist, Ramskapelle, Westkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hazegraspolderdijk (Knokke-Oude Woonkernen) [online], https://id.erfgoed.net/themas/7363 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.