Sint-Jacobstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Sint-Jacobstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Genoemd naar het vroegere Sint-Jacobsgasthuis, eertijds gelegen op de rechterhoek met de Hoogstraat. Smalle straat met licht gebogen tracé lopend van de Hoogstraat over de Groenstraat naar het oude kolveniershuis.

Bebouwing van eenvoudige arbeiderswoningen met twee à drie traveeën en bouwlagen en verschillende gevelbekledingen. Linkerstraatwand onderbroken door appartementsgebouw met voortuin. Begin van rechterzijde: braakliggend pand, heden in gebruik als parkeerplein. Blikvanger is het zogenaamde "kolveniershuis", nummer 62. Haaks erop staat nummer 60 met verhoogde voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw, deels gebouwd voor de rechtertravee van het kolveniershuis.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Kolveniershuis

Sint-Jacobstraat 62, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.