Geografisch thema

Sint-Janskerkhof

ID
7375
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7375

Beschrijving

Straat rondom de Sint-Janskerk ter vervanging van het kerkhof, afgeschaft in 1784. Ten oosten komt ze uit in de Frederik de Merodestraat, ten noorden in de Sint-Janstraat.

Zuidelijke straatwand ingenomen door de zijgevels en de kapel van het klooster van de zusters van Overijse-Mechelen en de gedecapeerde 19de-eeuwse schoolgebouwen van het Sint-Maria-Instituut. Ervoor tot parkeerplaats omgevormd plein. Centraal: bronzen beeld "Moeder en Kind" van Ernest Wijnants (1878-1964). In de zuidwesthoek op het einde van het "Klapgat" bevindt zich het zogenaamd "hofke van Oliveten" dat reeds bestond in 16de eeuw en oorspronkelijk houten gepolychromeerde beelden bevatte van de hand van Thomas Hazart (15..-1610), later heropgebouwd en beelden vervangen door gipsen beelden. Westelijke straatwand getypeerd door de achtergevels en afsluitingsmuur van de Goswin De Stassartstraat.

Nummer 3: breedhuis in wederopbouwstijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van baksteen en cementsteen; voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; twee linkertraveeën lopen uit op tuitgevel; tudorboogvensters met kruiskozijnen op tweede bouwlaag.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Jan Baptist en Evangelist

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Janskerkhof [online], https://id.erfgoed.net/themas/7375 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.