Sint-Janskerkhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Sint-Janskerkhof

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Straat rondom de Sint-Janskerk ter vervanging van het kerkhof, afgeschaft in 1784. Ten oosten komt ze uit in de Frederik de Merodestraat, ten noorden in de Sint-Janstraat.

Zuidelijke straatwand ingenomen door de zijgevels en de kapel van het klooster van de zusters van Overijse-Mechelen en de gedecapeerde 19de-eeuwse schoolgebouwen van het Sint-Maria-Instituut. Ervoor tot parkeerplaats omgevormd plein. Centraal: bronzen beeld "Moeder en Kind" van Ernest Wijnants (1878-1964). In de zuidwesthoek op het einde van het "Klapgat" bevindt zich het zogenaamd "hofke van Oliveten" dat reeds bestond in 16de eeuw en oorspronkelijk houten gepolychromeerde beelden bevatte van de hand van Thomas Hazart (15..-1610), later heropgebouwd en beelden vervangen door gipsen beelden. Westelijke straatwand getypeerd door de achtergevels en afsluitingsmuur van de Goswin De Stassartstraat.

Nummer 3: breedhuis in wederopbouwstijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van baksteen en cementsteen; voorgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; twee linkertraveeën lopen uit op tuitgevel; tudorboogvensters met kruiskozijnen op tweede bouwlaag.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Parochiekerk Sint-Jan Baptist en Evangelist

Sint-Janskerkhof zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.