Sint-Janstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Sint-Janstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebogen straat tussen de Frederik de Merodestraat en de Goswin De Stassartstraat. Eertijds zogenaamd "Biest", later "Langhe Biest". Sedert de 17de eeuw Sint-Janstraat geheten naar de gotische kerk die zich op de zuidzijde van de straat bevindt.

De noordelijke straatzijde wordt eerst ingenomen door een muur met poort, toegang gevend tot de tuin van het Hof van Busleyden. Verder: de bakstenen gebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw van het Stedelijk Buitengewoon Onderwijs (nummer 4). Vorige eeuw stond hier het klooster der Dames van Maria, orde die te Mechelen opgericht werd in 1837; weldra verhuisde deze instelling grotendeels naar de eigendom "Coloma" aan de Tervuursesteenweg.

Nummer 6 omvat de Mariaschool (buitengewoon onderwijs). Bakstenen gebouwen van twee en drie bouwlagen deels op plint van zandsteen (hergebruikt). Opgetrokken ter plaatse van het voormalig klooster der karmelietessen, die zich in 1616 te Mechelen gevestigd hadden. De orde werd afgeschaft in 1783 en een gedeelte van de gebouwen werd in 1834 ingenomen door de apostolinen.

Nummers 11, 12 en 14: bakstenen breedhuizen van vier en drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak uit de 19de of het begin van de 20ste eeuw. Nummers 12-14 op sokkel van zandsteen (hergebruikt). Nummer 13 hoort bij het hoekhuis van de Goswin de Stassartstraat nummers 12-14.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Herenhuis met kolossale deurtravee

Sint-Janstraat 9, Mechelen (Antwerpen)

omvat Hoekhuis

Goswin de Stassartstraat 12-14, Sint-Janstraat 13, Mechelen (Antwerpen)

omvat Stadswoning in wederopbouwstijl

Sint-Janstraat 3, Mechelen (Antwerpen)

omvat Stadswoning met brede poort

Sint-Janstraat 7, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.