Belfaststraat

Beschrijving

Van de Kasteelkaai tot de Hendrik Beyaertstraat. Aangelegd circa 1875, in 1964 kasseien geasfalteerd. De tweede helft van de straat, ter hoogte van de Hendrik Beyaertstraat, werd zwaar gebombardeerd op 21.7.1944. Aan Belfaststraat en kaai voorheen de Weverij Deny, reeds opgericht vóór 1860, de fabriek werd tijdens Eerste Wereldoorlog door de Duitsers leeggehaald voor ijzer en machines. Nummer 22, mechanische weverij van 1894 van C. Depoortere, vernield in 1918, in 1920 oprichting van weverij voor matrastijk door Monks Bros (Manchester), heden gesloopt en braakliggend terrein. Gevelwand in typerende historiserende art-decogetinte bouwtrant uit de jaren 1920 en doorbroken door appartementsgebouw (nummer 4) van zeven bouwlagen. Tegenoverliggende zijde appartementsblokken tot zes + één bouwlaag vanaf de jaren 1950. Voorts onder meer magazijn onder sheddaken.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 41.